Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με το ΙΚΑ σας ενημερώνουμε ότι από 1/4/2011 θα γίνονται δεκτές μόνο συνταγές που έχουν εκδοθεί ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ή από ΣΥΝΤΑΓΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΙΚΑ, τα οποία θα δοθούν και στους γιατρούς του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ από 1/4/2011.


Αλλά !!! ΝΕΟΤΕΡΟ!
Παράταση δόθηκε στους συμβεβλημένους ιατρούς ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ για την έκδοση συνταγών ΙΚΑ έως 15/4/2011.

Εκ του Συλλόγου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΠΙ ΠΙΣΤΩΣΕΙ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΑΠΟ 1/4/2011

Το Δ.Σ. του Φ.Σ.Κ. συνεκτιμώντας τα νέα δεδομένα στα Ασφαλιστικά Ταμεία που παρουσιάζουν μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές προς τους Φαρμακοποιούς, αποφάσισε να μην προχωρήσει στην αναστολή χορήγησης φαρμάκων προς τον ΟΠΑΔ, δίνοντας χρόνο στο Υπουργείο να εφαρμόσει το χρονοδιάγραμμα πληρωμών για το οποίο δεσμεύτηκε ο ίδιος ο κ. Λοβέρδος.

Στα Ταμεία τα οποία έσπευσαν να ανταποκριθούν και ικανοποίησαν το δίκαιο αίτημά μας συνεχίζουμε να εξυπηρετούμε απρόσκοπτα τους Ασφαλισμένους τους, για την ΔΕΗ όμως, ΤΑΣ, ΤΣΑΥ, ΤΑΠΕΤΕ, ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΥΕΝ, δυστυχώς βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να διακόψουμε την χορήγηση φαρμάκων επί πιστώσει από 1-4-2011 και μέχρι να πληρωθούν οι καθυστερημένοι λογαριασμοί.

Συνάδελφοι,

η ενιαία στάση μας, το άρρηκτο μέτωπο του αγώνα που έχουμε δημιουργήσει από τον καιρό των απεργιών μέχρι και σήμερα δίνει καρπούς.

Οι πληρωμές δυστυχώς ήρθαν μόνο όταν δείξαμε ότι είμαστε ένα σώμα, μια ψυχή δίπλα στο Σύλλογό μας και στα δευτεροβάθμια όργανα του κλάδου.

Η εγρήγορση και η ετοιμότητα είναι απαραίτητες για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις των καιρών και να διασφαλίσουμε την βιωσιμότητα του φαρμακείου μας.

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Αληθειες και ψεματα για τις καθυστερησεις πληρωμων

Το μεγάλο πρόβλημα των καθυστερήσεων στις πληρωμές των ταμείων έχει αλήθειες και ψέματα.

1. Το Π.Δ. 113 έφερε νέες γραφειοκρατικές διαδικασίες με αποτέλεσμα μεγάλη καθυστέρηση πληρωμών.

2. Η έλλειψη υπαλλήλων στον έλεγχο των συνταγών και οι συγχωνεύσεις ταμείων έφεραν καθυστερήσεις σε ταμεία που είχαν συνέπεια (ΔΕΗ).

3. Η έλλειψη ρευστότητας του κράτους μας έκανε να προσβλέπουμε στη 4η δόση του πακέτου στήριξης για να πληρωθούμε.

Ένας προσεκτικός παρατηρητής όμως βλέπει ότι παρά τις παραπάνω δυσκολίες ο ΟΠΑΔ εκταμιεύει 4 μήνες όταν και όπου πιέζεται και πληρώνει.

Μεγάλοι οργανισμοί ΕΤΑΑ / ΤΑΥΤΕΚΩ πληρώνουν 4-6 μήνες με ημερομηνίες ενταλμάτων 3-3-2011 ενώ ο νέος νόμος για την υγεία δημοσιεύεται 2-3-2011.

Στο σύστημα ΔΙΑΥΓΕΙΑ στο διαδίκτυο επιβεβαιώνονται οι πληρωμές συλλόγων που κήρυξαν αναστολή εκτέλεσης συνταγών. Εκεί όλα τα προβλήματα, γραφειοκρατικά, υπηρεσιακά, ταμειακά ως δια μαγείας ξεπεράστηκαν (Φ.Σ. Δωδεκανήσου) και οι φαρμακοποιοί δέχονται απρόσκοπτα συνταγές των συγκεκριμένων ταμείων.

Συνάδελφοι,

Η εικόνα δείχνει ότι μόνο πιέζοντας με την αναστολή υπάρχει ελπίδα στο να πληρωθούμε τους καθυστερημένους λογαριασμούς γρήγορα.

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ

Όπως ορίζει ο νεοψηφισθείς νόμος 3918 του 2011 άρθρο36 παράγραφος 2, το νέο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων θα καθοριστεί με Υπουργική Απόφαση που ακόμη δεν έχει εκδοθεί. Επομένως τα φαρμακεία συνεχίζουν να λειτουργούν ημέρες – εφημερίες – ώρες με το παλιό καθεστώς.

ΕΚ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

ΘΕΜΑ 1ον : ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
α) Αναστολή χορήγησης επί πιστώσει φαρμάκων

Η Γ.Σ. του Φ.Σ.Κ. της 27/2/2011 αποφάσισε ομόφωνα την αναστολή χορήγησης φαρμάκων επί πιστώσει στα παρακάτω ασφαλιστικά ταμεία τα οποία έχουν να εξοφλήσουν λογαριασμούς δαπανών φαρμάκων 6-8 μήνες ακόμη και από το 2009 κάποια από αυτά:
ΟΠΑΔ
ΔΕΗ
ΤΣΜΕΔΕ
ΤΑΣ
ΤΣΑΥ
ΤΑΠΕΤΕ
ΓΕΣ
ΓΕΝ
ΥΕΝ

Η αναστολή θα εφαρμοσθεί από 1/4/2011.
Καλούμε τις Διοικήσεις των Ταμείων να προβούνε σε άμεση εξόφληση των καθυστερημένων λογαριασμών ώστε ν΄ αποφευχθεί η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων τους αλλά και τα φαρμακεία να μπορέσουν ν΄ ανταπεξέλθουν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους.
β) Έκτακτη εισφορά για νομική κάλυψη και καμπάνια ενημέρωσης

Η Γ.Σ. του Φ.Σ.Κ. της 27/2/2011 υλοποιώντας απόφαση της Γ.Σ. του Π.Φ.Σ της 19/2/2011 ομόφωνα αποφάσισε την είσπραξη έκτακτης εισφοράς 100 € από τα μέλη μας ώστε να δημιουργηθεί ένα έκτακτο αποθεματικό ώστε να μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε δράσεις επικοινωνίας ή νομικές ενέργειες.

γ) Έκτακτη – Επείγουσα Ενημέρωση

Στο νέο τέταρτο επικαιροποιημένο μνημόνιο το ποσοστό κέρδους του φαρμακείου από τον νέο χρόνο δεν θα ξεπερνά το 15%.
Ειδικότερα, αναφέρει το μνημόνιο :
" Από το 2012 τα περιθώρια κέρδους των φαρμακείων θα πρέπει να υπολογίζονται ως ένα κατ΄ αποκοπή ποσό η μία κατ΄ αποκοπή αμοιβή σε συνδυασμό με ένα μικρό περιθώριο κέρδους με στόχο την μείωση του συνολικού περιθωρίου κέρδους σε όχι περισσότερο από 15%. "

Ο αγώνας για το φαρμακείο μας δεν έχει σταματήσει και από ότι φαίνεται στον ορίζοντα προμηνύεται σκληρότερος από ποτέ. Θα δώσουμε και αυτό τον αγώνα με το ίδιο σθένος και δυναμικότητα που έχουμε δείξει μέχρι σήμερα.
Να είστε έτοιμοι.
δ) Ενέργειες Φ.Σ.Κ.

Μετά από συνάντηση του Προεδρείου του Φ. Σ. Κορινθίας με την Διοικητή του Γ.Ν.Ν.Κ κα. Σκέπερς όπου μας γνωστοποίησε ότι ο ιατρός κ. Στοκίδης χορηγεί σε εξωτερικούς ασθενείς μέσω του φαρμακείου του Νοσοκομείου φάρμακα που χρειάζονται για τη θεραπεία τους, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Η χορήγηση φαρμάκων σε ασθενείς που αποχωρούν μετά από νοσηλεία από τα Νοσοκομεία, καθώς και σ΄ εκείνους που σαν εξωτερικοί ασθενείς παρακολουθούνται από Νοσοκομειακούς ιατρούς, είναι αποκλειστική ευθύνη και δικαίωμα των ιδιωτικών φαρμακείων της χώρας και κατοχυρώνεται με Νόμο.
Η μόνη εξαίρεση που περιλαμβάνει ο Νόμος είναι για ασθενείς που έχουν το δικαίωμα της Πρόνοιας (ειδικές κατηγορίες πολιτών χωρίς εισόδημα) και για τους ασθενείς που κάνουν χρήση των 89 φαρμάκων ειδικού και απόλυτα καθορισμένου καταλόγου (Ν. 3816/2010 ΦΕΚ 1326/27-8-2010).
Στις δύο αυτές περιπτώσεις και μόνο, το φαρμακείο του Νοσοκομείου εκτελεί συνταγές για εξωτερικούς ασθενείς.
Οποιαδήποτε παρέκκλιση από τα παραπάνω αποτελεί παράβαση του Νόμου με ότι αυτό συνεπάγεται.
Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Κορινθίας επιφυλάσσεται να απαιτήσει την ικανοποίηση των μελών του για διαφυγόντα κέρδη και για περιορισμό της επαγγελματικής ύλης όταν -όπως απορρέει από το ιατρικό σημείωμα του Νοσοκομειακού ιατρού κ. Στοκίδη- προβαίνετε σε αθέμιτο ανταγωνισμό με τα Ιδιωτικά Φαρμακεία του Νομού.
Παρακαλούμε για τις ενέργειες σας.
ΘΕΜΑ 2ον : ΙΚΑ
α) Συνταγογραφία ιατρών σε Μονάδες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στις οποίες δεν υπάρχουν ή δεν επαρκούν ειδικοί ιατροί

Υπενθυμίζουμε ότι με το Γ55/681/16-2-2009 Γενικό έγγραφο είχε ορισθεί ότι:
Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του Ιδρύματος, στις Μονάδες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που δεν υπάρχουν ή δεν επαρκούν για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων ειδικοί γιατροί, μπορούν οι Διευθυντές των Μονάδων Υγείας ή οι Προϊστάμενοι Υγειονομικών Υπηρεσιών, οι ελεγκτές, οι παθολόγοι και οι γενικοί ιατροί να αναγράφουν φάρμακα για παθήσεις άλλων ειδικοτήτων μόνο εάν το θεραπευτικό σχήμα έχει καθοριστεί από ειδικό γιατρό. Τα στοιχεία του ειδικού γιατρού και η ημερομηνία της σχετικής γνωμάτευσης θα αναγράφονται στη συνταγή.

β) Μειωμένη συμμετοχή στα φάρμακα δικαιούχων ΕΚΑΣ για το έτος 2011

Σας γνωρίζουμε ότι για το έτος 2011 τα παραστατικά με τα οποία θα αναγνωρίζεται αν κάποιος συνταξιούχος είναι δικαιούχος μειωμένης συμμετοχής στα φάρμακα είναι τα κάτωθι:
1. Για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ: Το ενημερωτικό σημείωμα συντάξεων στο οποίο θα περιλαμβάνεται ο μήνας Δεκέμβριος 2010 (δ΄ τρίμηνο)
2. Για τους συνταξιούχους Ο.Α.Ε.Ε. (ΤΕΒΕ), (ΤΑΕ) και (ΤΣΑ): Επειδή από 01-11-2010 έχει αλλάξει ο τρόπος καταβολής συντάξεων και εκτελείται πλέον μέσω του Διατραπεζικού Συστήματος ΔΙΑΣ, με την νέα διαδικασία η καταβολή της σύνταξης θα γίνεται σε λογαριασμό Τραπεζικού Ιδρύματος που επιθυμεί ο συνταξιούχος. Ως εκ τούτου δεν εκδίδονται πλέον τα παραστατικά που συνόδευαν τους προηγούμενους τρόπους πληρωμής (ΕΛ.ΤΑ – Κωδικούς –κ.λ.π.)
Ο Οργανισμός έχει δρομολογήσει την έκδοση Ενημερωτικού Σημειώματος, στα πρότυπα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα. Μέχρι τότε οι συνταξιούχοι του Οργανισμού μπορούν να απευθυνθούν στο Υποκατάστημα Ο.Α.Ε.Ε. του τόπου κατοικίας τους προκειμένου να τους χορηγηθεί βεβαίωση, η οποία θα αναγράφει αν λαμβάνουν ΕΚΑΣ.

γ) Έναρξη ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

Θέτουμε υπόψη σας ότι από τις 26/01/2011 ξεκίνησε για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ η εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων.
Στο σύστημα αρχικά έχουν ενταχθεί η Νομαρχιακή Μονάδα Υγείας ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Αγίας Παρασκευής και η Τοπική Μονάδα Υγείας ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Περιστερίου.
Η υποστήριξη της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ γίνεται μέσω της ΗΔΙΚΑ , κατά συνέπεια όσα από τα μέλη έχουν ήδη πιστοποιηθεί για τον ΟΑΕΕ, δεν χρειάζεται να εγγραφούν ξανά στο σύστημα για το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Οι οδηγίες χρήσης της εφαρμογής εξακολουθούν να βρίσκονται στην ιστοσελίδα www.e-syntagografisi.gr.
δ) Παροχή διευκρινίσεων που αφορούν στη θεώρηση συνταγών

Με το υπ΄ αριθμ. Γ55/810/29-10-2010 έγγραφο αναφέραμε ότι καταργείται η θεώρηση σε εκείνες τις περιπτώσεις οι οποίες είχαν καθιερωθεί με εσωτερικές αποφάσεις του ΙΚΑ—ΕΤΑΜ και οι οποίες αφορούσαν σε συνταγές με φάρμακα εξωσωματικής γονιμοποίησης και εμβόλια απευαισθητοποίησης προκειμένου το Ίδρυμα να συμβαδίσει με την κείμενη νομοθεσία. Με το παρόν διευκρινίζεται ότι η θεώρηση των συνταγών των οποίων το κόστος ξεπερνά τα 150,00 ευρώ καθιερώθηκε με τον Ν. 3846/2010 και ισχύει για όλες τις συνταγές που υπερβαίνουν το εν λόγω ποσό ανεξάρτητα από το είδος των συνταγογραφούμενων φαρμάκων.
Διευκρινίζουμε ακόμη τα εξής:
Οι συνταγές κλινικών ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (Αριθμός τυποποίησης εντύπου : 120104003) δεν περιλαμβάνονται στις ρυθμίσεις του Ν. 3846/2010 και, ως εκ τούτου, δεν απαιτούν θεώρηση από ελεγκτή ιατρό στις περιπτώσεις που το κόστος τους ξεπερνά τα 150,00 ευρώ.
Τα εμβόλια είναι ανοσολογικά φάρμακα και η συνταγογράφησή τους διέπεται από τους κανόνες συνταγογραφίας που έχουν ορισθεί από την κείμενη νομοθεσία. Σύμφωνα με την ΔΥΓ3(α)/83657 απόφαση (ΦΕΚ 59/Β/24-01-2006), άρθρο 2, παράγραφος 3, ανοσολογικό φάρμακο είναι «κάθε φάρμακο που συνίσταται σε εμβόλια, τοξίνες, ορούς ή αλλεργιογόνα προϊόντα».
ε) Επιβεβαίωση εγκυρότητας ασφαλιστικής ενημερότητας που εκδίδεται μέσω διαδικτύου

Επειδή οι Υπηρεσίες γίνονται δέκτες αναφορών πλαστών ασφαλιστικών ενημεροτήτων που εκδίδονται μέσω διαδικτύου, από τις υπηρεσίες στις οποίες προσκομίζονται παρακαλούμε όπως, οι φορείς και τα πρόσωπα που διενεργούν πράξεις για τις οποίες απαιτείται η προσκόμιση ασφαλιστικής ενημερότητας και οι οποίες εκδίδονται μέσω διαδικτύου, να επιβεβαιώνουν σε κάθε περίπτωση, την εγκυρότητα έκδοσής της, από την κεντρική διαδικτυακή σελίδα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (www.ika.gr).
Σε περίπτωση, που διαπιστώνεται η μη εγκυρότητα έκδοσης της ασφαλιστικής ενημερότητας, θα πρέπει να το γνωστοποιούν και να την διαβιβάζουν άμεσα στο αρμόδιο Υποκατάστημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ της έδρας του εργοδότη, προκειμένου αυτό με τη σειρά του, να προβαίνει στην υποβολή μηνυτήριας αναφοράς εις βάρος των υπευθύνων.
Η διαδικασία ροής για την επιβεβαίωση της ασφαλιστικής ενημερότητας είναι η ακόλουθη:
- www.ika.gr
Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες
– Επιβεβαίωση εγκυρότητας ασφαλιστικής ενημερότητας
Ακολούθως καταχωρείται ο αριθμός πρωτοκόλλου της προσκομισθείσας βεβαίωσης και ο Αριθμός Μητρώου του Εργοδότη.
στ) Ενημέρωση για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ μετά τη λήξη της απεργίας των γιατρών του ΙΚΑ .

Σε συνέχεια προηγούμενης ενημέρωσης και μετά τη λήξη της απεργίας των γιατρών του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, σας γνωρίζουμε:

1. Οι ασφαλισμένοι του Ιδρύματος για παροχή υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μπορούν να απευθύνονται:
- Στις Μονάδες Υγείας του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ με ραντεβού είτε τηλεφωνώντας στο 184 (7.00-19.00) είτε με φυσική παρουσία στην τοπική γραμματεία τηλεφωνικού ραντεβού της Μονάδας.
- Σε συμβεβλημένους γιατρούς του ΟΠΑΔ ή του ΟΑΕΕ, των οποίων τα στοιχεία έχουν αναρτηθεί στις υπηρεσίες υγείας του Ιδρύματος και παρέχονται τηλεφωνικά από το 184, καθώς και από τα ΚΕΠ.
2. Οι ασφαλισμένοι του τέως ΤΑΞΥ από 15/2/2011 για παροχές υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας επισκέπτονται τους γιατρούς του Ιδρύματος στις Μονάδες Υγείας ή τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ επιδεικνύοντας μόνο το βιβλιάριο υγείας τους.
3. Οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ όλων των ειδικοτήτων, θα χρησιμοποιούν τα ατομικά τους έντυπα αναγραφής φαρμάκων.
Στα έντυπα αυτά θα αναγράφονται: τα στοιχεία του ασφαλισμένου ( Όνομα, Διεύθυνση , Τηλέφωνο ), ο ΑΜΚΑ Ιατρού και ασθενούς, η ημερομηνία και η ώρα εξέτασης, το διακριτικό «ιατρός συμβεβλημένος με τον ΟΠΑΔ» ή « ιατρός συμβεβλημένος με τον ΟΑΕΕ», καθώς και ο ειδικός τους αριθμός στον ΟΑΕΕ . Επίσης θα αναγράφεται η διάγνωση, η χορηγούμενη φαρμακευτική αγωγή και η αντίστοιχη συμμετοχή και θα τίθεται υπογραφή και σφραγίδα του γιατρού. Ανάλογη συμπλήρωση θα γίνεται και στο βιβλιάριο υγείας του ασφαλισμένου.
Η συνταγογράφηση θα γίνεται σύμφωνα με τις οριζόμενες από τα Προεδρικά Διατάγματα διατάξεις (πχ. αναγραφή φαρμάκων σχετικής με την ειδικότητα του γιατρού, για τις εγκεκριμένες από τον ΕΟΦ ενδείξεις, αναγραφή μέχρι τριών διαφορετικών φαρμάκων και σε ποσότητα που δεν υπερβαίνει το χρονικό διάστημα για κάλυψη αγωγής έως ενός ( 1 ) μηνός, θεώρηση στις περιπτώσεις που προβλέπει η νομοθεσία, χορήγηση φαρμάκων από τα φαρμακεία του Ιδρύματος κ.α).
4. Οι ασφαλισμένοι δεν καταβάλουν κανενός είδους αμοιβή στους συμβεβλημένους γιατρούς του ΟΠΑΔ και ΟΑΕΕ. Το κόστος της επίσκεψης αυτής θα καταβληθεί από το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ με την έκδοση Υπουργικής Απόφασης μετά τη ψήφιση του σχετικού νόμου που θα έχει αναδρομική ισχύ από 7/2/2011.
5. Οι γιατροί του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ που έχουν παράλληλα σύμβαση με τον ΟΠΑΔ και τον ΟΑΕΕ μπορούν να συνταγογραφούν ως γιατροί των φορέων αυτών μόνο στα ιδιωτικά τους ιατρεία και όχι κατά τη διάρκεια ωραρίου τους στο Ίδρυμα.
6. Οι παρακλινικές εξετάσεις, θεραπείες κ.λπ. που αναγράφονται από τους συμβεβλημένους με τον ΟΠΑΔ και τον ΟΑΕΕ γιατρούς εγκρίνονται στη συνέχεια από τους ελεγκτές του Ιδρύματος, οι οποίοι ακολουθούν τις ισχύουσες στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ οδηγίες. Οι εξετάσεις εκτελούνται στα εργαστήρια των Μονάδων Υγείας του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ ή στα συμβεβλημένα με το Ίδρυμα εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα.
7. Η άρση του πλαφόν δεν ισχύει από 1/3/2011.
8. Για τις άδειες ανικανότητας οι ασφαλισμένοι θα απευθύνονται αποκλειστικά και μόνο στους γιατρούς των Μονάδων Υγείας του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ.


ζ) Διευκρινίσεις επί του 735/14-2-2011 Γενικού Εγγράφου

Σε συνέχεια του παραπάνω σχετικού με το οποίο δόθηκαν οδηγίες για την παροχή υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ διευκρινίζονται τα ακόλουθα:
I.Η παράγραφος 5 επαναδιατυπώνεται ως εξής:
5. Οι γιατροί του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ που έχουν παράλληλα σύμβαση με τον ΟΠΑΔ και τον ΟΑΕΕ μπορούν να συνταγογραφούν για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ως γιατροί των φορέων αυτών μόνο στα ιδιωτικά τους ιατρεία και όχι κατά τη διάρκεια ωραρίου τους στο Ίδρυμα όπου και λειτουργούν ως γιατροί του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ χρησιμοποιώντας τα έντυπα αυτού.
II.Η παράγραφος 6 συμπληρώνεται ως εξής:
Για κάθε παρακλινική εξέταση θα αναγράφεται από τους συμβεβλημένους με τον ΟΠΑΔ και τον ΟΑΕΕ γιατρούς ξεχωριστό παραπεμπτικό στο ατομικό τους έντυπο.
Για τη χορήγηση προσθέτων ειδών (γυαλιά οράσεως, αμαξίδια κ.λ.π.) καθώς και για αναλώσιμα υλικά (σάκοι κολοστομίας κ.λ.π.) οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ -ΕΤΑΜ θα απευθύνονται αποκλειστικά και μόνο στους γιατρούς των Μονάδων Υγείας του Ιδρύματος.
III. Οι κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης - Ασθένειας θα εξυπηρετούνται αποκλειστικά από τις Μονάδες Υγείας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μέχρι να διατεθούν στους συμβεβλημένους με τον ΟΠΑΔ και τον ΟΑΕΕ γιατρούς έντυπα επίσκεψης ευρωπαίου ασφαλισμένου και να καθορισθεί η διαδικασία επιστροφής στους στις υπηρεσίες του Ιδρύματος για την ανάληψη της δαπάνης από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό φορέα.
ΘΕΜΑ 3ον : Π.Φ.Σ.
α) Επιστολή του Π.Φ.Σ προς τον Πρόεδρο του ΟΠΑΔ κ. Κυριάκο Σουλιώτη

Κύριε Πρόεδρε,

Με το υπ΄ αριθμ. 146 Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης, τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε ο κανονισμός παροχών του Οργανισμού.
Με την παρούσα τροποποίηση επιτρέπεται μόνο στους συμβεβλημένους ιατρούς και οδοντιάτρους να συνταγογραφούν σε ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ και ότι οι συνταγές που έχουν συνταγογραφηθεί από ιατρούς μη συμβεβλημένους είναι άκυρες και δεν θα αποζημιώνονται.
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι κανένας ιατρός που είναι συμβεβλημένος με τον ΟΠΑΔ, δεν έχει σφραγίδα με ειδικό κωδικό ή ένδειξη ότι είναι συμβεβλημένος με τον ΟΠΑΔ. Επομένως δημιουργείται μία σύγχυση για το ποιοι ιατροί είναι συμβεβλημένοι, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι φαρμακοποιοί που εκτελούν συνταγές μη συμβεβλημένων ιατρών (που δεν είναι δυνατόν να τους γνωρίζουν), να μην αποζημιώνονται οι συνταγές τους.
Πέρα από αυτό το γεγονός, δημιουργείται ένα τεράστιο πρόβλημα με τους ελεγκτές ιατρούς του ΟΠΑΔ οι οποίοι δεν γνωρίζουν ποιοι ιατροί είναι συμβεβλημένοι για θεωρήσεις συνταγών πάνω από 150 ευρώ ή όπου προβλέπει η νομοθεσία (και ειδικά σε περιοχές όπου οι ελεγκτές ιατροί δεν είναι ιατροί του ΟΠΑΔ).
Θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι με την τροποποίηση αυτή δημιουργούνται επίσης προβλήματα με μη συμβεβλημένους ιατρούς που συνταγογραφούν σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, ογκολογικά κέντρα, κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης, κέντρα λογοθεραπείας και ψυχοθεραπείας.
Για τους ασθενείς που προσέρχονται σε αυτά τα κέντρα, είναι υποχρεωτικό να ξαναγραφούν οι συνταγές τους στα βιβλιάριά τους από ιατρούς συμβεβλημένους με τον Οργανισμό.
Εξαιτίας των προβλημάτων που θα δημιουργηθούν, ζητάμε την άμεση αναστολή της συγκεκριμένης παραγράφου, μέχρι να επιλυθούν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.
Οι φαρμακοποιοί, θα συνεχίσουν να εκτελούν όλες τις συνταγές και δεν θα αποδεχθούν καμία περικοπή τέτοιων συνταγών.
Αναμένουμε τις δικές σας ενέργειες και την έκδοση σχετικής Εγκυκλίου μέχρις ότου οι συμβεβλημένοι ιατροί του Οργανισμού προμηθευτούν όλοι σφραγίδα με την ένδειξη ότι είναι συμβεβλημένοι.
Τα παραπάνω ισχύουν προφανώς, μέχρις ότου για όλους τους ιατρούς τους συμβεβλημένους με τον ΟΠΑΔ, εφαρμοστεί πλήρες σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
β) Υπαγωγή αρμοδιοτήτων περί φαρμακείων και φαρμακαποθηκών στην Περιφέρεια

Σας ενημερώνουμε ότι με την εφαρμογή του Ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης Διοίκησης- Πρόγραμμα Καλλικράτης (ΦΕΚ Α. 87/2010), οι αρμοδιότητες περί φαρμακείων και φαρμακαποθηκών υπάγονται στην Περιφέρεια.
Η λύση αυτή ήταν πρόταση του Π.Φ.Σ.
ΘΕΜΑ 4ον : ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
α) Δωρεάν διάθεση αντι-ιικών φαρμάκων από τα ιδιωτικά φαρμακεία

Σύμφωνα με το υπ΄ αριθμ. Υ1/Γ.Π. οικ. 21569/ 21-2-2011 έγγραφο αποφασίζεται ότι τα ιδιωτικά φαρμακεία, που δεν διαθέτουν ικανό απόθεμα αντι-ιικών φαρμάκων, δύνανται να χορηγούν δωρεάν στους ασθενείς, με απλή ιατρική συνταγή, τα αντι-ιικά φάρμακα οσελταμιβίρη και ζαναμιβίρη, τα οποία θα μπορούν να προμηθεύονται δωρεάν από το Εθνικό Απόθεμα που βρίσκεται στα φαρμακεία των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ). Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συμπλήρωση πρωτοκόλλου παράδοσης – παραλαβής, μεταξύ ιδιώτη και κρατικού φαρμακοποιού.
Η χορήγηση αντι-ιικών φαρμάκων στους ασθενείς που πληρούν τις ενδείξεις θεραπείας, εξακολουθεί να πραγματοποιείται δωρεάν και από τα Φαρμακεία των Δημοσίων Νοσοκομείων καθώς και από τα Κέντρα Υγείας, από τα ιατρεία των ασφαλιστικών ταμείων και από τα οργανωμένα ιατρεία των Καλλικρατικών Δήμων, με απλή ιατρική συνταγή.
Η παρούσα Υπουργική Απόφαση ισχύει μέχρι ανάκλησής της.
Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με το υπ΄ αριθμ. Υ1/Γ.Π. οικ. 21565 / 21-2-2011 έγγραφο του Υπουργείου Υγείας το Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου έχει παραλάβει 300 τεμάχια Οσελταμιβίρη και 75 Ζαναμιβίρη.
β) Οδηγίες για την αντιμετώπιση της έξαρσης της εποχικής γρίπης

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων, κατά την 3 η εβδομάδα του 2011, 15 Ευρωπαϊκές χώρες αναφέρουν ευρεία εξάπλωση της γρίπης. Σε χώρες όπως η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, παρατηρήθηκε έξαρση της γρίπης κατά το μήνα Δεκέμβριο, ενώ τώρα καταγράφεται μειωμένη δραστηριότητα.
Τα έως τώρα δεδομένα του Τμήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., δείχνουν ότι στην Ελλάδα η δραστηριότητα της γρίπης έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Έως σήμερα το στέλεχος γρίπης που κυρίως κυκλοφορεί και εργαστηριακά απομονώνεται είναι το στέλεχος Α(Η1Ν1) 2009. Αναμένεται η συνέχιση της δραστηριότητας της γρίπης στην χώρα για τις επόμενες 6-8 εβδομάδες.
Ως κύρια προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης, συστήνονται τα κατωτέρω:
α. Η αυστηρή τήρηση των μέτρων αναπνευστικής υγιεινής και υγιεινής των χεριών.
β. Ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, ο οποίος θεωρείται ασφαλής και αποτελεσματικός και συστήνεται για όλη τη διάρκεια του χειμώνα.
Σημειώνεται ότι στην πλειοψηφία τους, οι ασθενείς με γρίπη που νοσηλεύθηκαν έως τώρα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, δεν είχαν εμβολιαστεί.
Οι ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο από γρίπη, είναι οι παρακάτω:
1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.
2. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).
3. Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
• Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
• Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές.
• Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας).
• Μεταμόσχευση οργάνων
• Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες).
• Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα.
• Χρόνια νεφροπάθεια.
• Νευρομυϊκά νοσήματα
4. Έγκυες γυναίκες β΄ και γ΄ τριμήνου.
5. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.
6. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά <6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.
7. Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων-λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.).
γ. Η σωστή χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης, όταν υπάρχουν οι κατάλληλες ενδείξεις κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, η οποία πρέπει να ξεκινά το ταχύτερο δυνατό, με απλή ιατρική συνταγή και χωρίς να αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Επισημαίνεται ιδιαιτέρως ότι:
«Η εργαστηριακή τεκμηρίωση της διαγνώσεως δεν είναι απαραίτητη σε περιστατικά με ήπιες εκδηλώσεις γρίπης τα οποία δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Στις περιπτώσεις αυτές ενθαρρύνεται η συμπτωματική αγωγή, η παρακολούθηση της υγείας του ασθενούς και η αναζήτηση ιατρικής αξιολόγησης και
παρέμβασης σε περίπτωση επιδεινώσεως των συμπτωμάτων. Μοριακός εργαστηριακός έλεγχος πραγματοποιείται κατά την κρίση του θεράποντος ιατρού μετά από έγγραφη αιτιολόγηση και ιδιαιτέρως σε ασθενείς που νοσηλεύονται με σοβαρή νόσο και επιπλοκές καθώς και ασθενείς που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο».
Επιπροσθέτως, για την οικονομική κάλυψη της εργαστηριακής διάγνωσης τονίζεται ότι όσον αφορά νοσηλευόμενους και εξωτερικούς ασθενείς θα ακολουθείται η διαδικασία εκτέλεσης εργαστηριακών εξετάσεων σε επείγοντα περιστατικά, όπως αυτή προβλέπεται.
Υπενθυμίζεται ότι τα Κέντρα Αναφοράς Γρίπης είναι τα εξής:
- Για τη Βόρεια Ελλάδα, το Κέντρο Αναφοράς Γρίπης βρίσκεται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο Β΄ Εργαστήριο Μικροβιολογίας.
- Για τη Νότια Ελλάδα στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ.
Αναφορικά με τη λειτουργία των σχολείων, επισημαίνουμε ότι αυτή δεν αναστέλλεται λόγω της αυξημένης δραστηριότητας της εποχικής γρίπης. Συστήνεται η αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής και κυρίως το καλό πλύσιμο των χεριών
γ) Αντιφυματικός Εμβολιασμός Φυματίωση (Δήλωση κρουσμάτων)

Η φυματίωση είναι υποχρεωτικός δηλούμενο νόσημα βάσει του Β.Δ_./ΦΕΚ 262Α /1950 «περί μέτρων καταπολέμησης επιδημικών νόσων και υποχρεωτικής δήλωσης αυτών». Η έγκαιρη δήλωση των κρουσμάτων φυματίωσης, σύμφωνα με την Β1α/οικ.1420/27.2.1998 εγκύκλιό προς τις Δ/νσεις Δημόσιας Υγείας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και προς το Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι ιδιαίτερα σημαντική και γίνεται εντός εβδομάδας από την διάγνωση, είτε από τους κλινικούς, είτε από τους εργαστηριακούς γιατρούς με το Δελτίο Δήλωσης Κρούσματος Φυματίωσης, το οποίο έχει αποσταλεί σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας .
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), επισημαίνοντας τον κίνδυνο της επανεμφάνισης μεγάλου αριθμού κρουσμάτων φυματίωσης (μετανάστες, μετακινούμενοι πληθυσμοί κ.ά.), συσχετιζομένου συχνά και με τα κρούσματα του AIDS παγκοσμίως, συνιστά την διεξαγωγή επιδημιολογικών ερευνών, σε συνδυασμό
με την ανεύρεση δεικτών διαμόλυνσης του ευπαθούς πληθυσμού, προκειμένου τα Κράτη Μέλη του να αναπροσαρμόσουν τα προγράμματα αντιφυματικού αγώνα συμπεριλαμβάνοντας και τον αντιφυματικό εμβολιασμό (BCG).
Σύμφωνα με τις οδηγίες της Διεθνούς Ένωσης κατά της Φυματίωσης και των νόσων του Αναπνευστικού (IUALATD) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) (Βιβλιογρ. WHO/WER 2004, 79:25-40), η χώρα μας δεν πληροί τις προϋποθέσεις για
τη διακοπή του αντιφυματικού εμβολιασμού. Κατά συνέπεια ο αντιφυματικός εμβολιασμός BCG θα εξακολουθήσει να γίνεται όπως και τα προηγούμενα χρόνια, δηλ. στην ηλικία των 6 ετών, αφού προηγουμένως γίνει έλεγχος με δερμοαντίδραση
Mantoux. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί κυρίως, στον εμβολιασμό των παιδιών που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου όπως:
1. Μετανάστες από χώρες με υψηλό ή μέσο δείκτη ενδημικότητας
2. Αθίγγανοι και άλλες πληθυσμιακές ομάδες που ζουν σε συνθήκες ομαδικής διαβίωσης
3. Παιδιά με Mantoux (-), στην οικογένεια των οποίων υπάρχει άτομο με φυματίωση (θετικά πτύελα)
4. Νεογνά μητέρων που έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV (όχι βρέφη που έχουν παρουσιάσει ήδη συμπτωματολογία βρεφικού AIDS)
5. Νεογνά, στο άμεσο περιβάλλον των οποίων, υπάρχει άτομο με φυματίωση (εμβολιάζονται κατά τη γέννηση).
Για όσα παιδιά δεν εμβολιάσθηκαν για διάφορους λόγους στη συνιστώμενη ηλικία, ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει μέχρι την ηλικία των 12 ετών. Πρέπει να γίνεται κάθε προσπάθεια ο εμβολιασμός να πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. Επιπλέον, όσοι υγιείς ενήλικες απαιτείται για συγκεκριμένους λόγους να εμβολιασθούν, μπορούν με ασφάλεια να το κάνουν (ο εμβολιασμός με BCG γίνεται
ανεξαρτήτου ορίου ηλικίας χωρίς ιατρικές αντενδείξεις), εφόσον προηγηθεί έλεγχος με δερμοαντίδραση Mantoux. Έλεγχος της Mantoux μετά τον εμβολιασμό για πιστοποίηση της θετικοποίησής της δεν συνιστάται.
Παράλληλα, συνιστάται μαζικός προληπτικός έλεγχος με δερμοαντίδραση Mantoux στις ηλικίες 12-15 μηνών, 4 έως 6 ετών (πριν τον εμβολιασμό με BCG) και στην ηλικία 11 έως 12 ετών στα ανεμβολίαστα παιδιά (όταν γίνεται η εκτίμηση της εμβολιαστικής τους κάλυψης).
Αναφορικά με τον έλεγχο των εκπαιδευτικών, είναι απαραίτητη η ακτινογραφία θώρακος (αν δεν υπάρχει ιατρική αντένδειξη) και η δερμοαντίδραση (mantoux) κατά την πρόσληψή τους και στη συνέχεια ανά πενταετία. Στην περίπτωση που κατά το μεσοδιάστημα εμφανιστεί επίμονος βήχας, ο οποίος διαρκεί περισσότερο από ένα μήνα, πέραν της κλινικής εξέτασης, πρέπει να γίνεται έλεγχος με ακτινογραφία θώρακος. Αν υπάρχουν ακτινολογικά ευρήματα, επιβάλλεται περαιτέρω έλεγχος του εκπαιδευτικού και έλεγχος του ευρύτερου κοινωνικού και ιδιαίτερα του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος.
Ιδιαιτέρως τονίζουμε τα κατωτέρω:
Α) Το εμβολιαστικό συνεργείο να είναι ειδικά εκπαιδευμένο ως προς την τεχνική και στην καλή εφαρμογή της, ώστε τόσο η δερμοαντίδραση Mantoux όσο και ο αντιφυματικός εμβολιασμός (BCG) να διενεργείται καθαρά ενδοδερμικά. Σε παιδιά άνω του ενός (1) έτους και σε ενήλικες η δόση του εμβολίου είναι 0,1ml. Σε βρέφη κάτω του ενός (1) έτους η δόση είναι 0,05ml.
Β) Να δραστηριοποιηθούν όλα τα Εμβολιαστικά Κέντρα της χώρας, καθώς και οι Νομαρχιακές Υγειονομικές Υπηρεσίες, τα Κέντρα Υγείας, τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα, τα λειτουργούντα Αντιφυματικά Κέντρα, τα Ιατροκοινωνικά Κέντρα, τα Ασφαλιστικά Ταμεία κ.ά. προς την κατεύθυνση της έγκαιρης ανίχνευσης της φυματίωσης (κυρίως στις ομάδες αυξημένου κινδύνου που αναφέρθηκαν καθώς και στο προσωπικό υγειονομικών, εκπαιδευτικών και άλλων φορέων που μπορεί να είναι πηγές διασποράς της νόσου).
Γ) Τα Εμβολιαστικά Κέντρα της χώρας να διενεργούν τον αντιφυματικό εμβολιασμό σε όλα τα παιδιά (ανεξαιρέτως ασφαλιστικής κάλυψης ή μη), αφού βεβαίως προηγουμένως γίνει έλεγχος με δερμοαντίδραση Mantoux.
Δ) Οι Νομαρχιακές Υγειονομικές Υπηρεσίες υποχρεούνται να εφοδιάζουν με τις απαραίτητες ποσότητες BCG όλα τα Εμβολιαστικά Κέντρα που συμμετέχουν στη διενέργεια του αντιφυματικού εμβολιασμού, εκτός των ασκούντων ελεύθερο επάγγελμα παιδιάτρων, οι οποίοι μπορούν να προμηθεύονται το εμβόλιο BCG από το Ινστιτούτο Παστέρ με την προϋπόθεση ο εμβολιασμός να εγγράφεται στο Βιβλιάριο Υγείας του Παιδιού.
Ε) Να δοθεί έμφαση στον προγραμματισμό αντιφυματικού εμβολιασμού των μαθητών της Α΄ Δημοτικού όλων των Σχολείων της χώρας (Δημόσιων και Ιδιωτικών).
Για να αλλάξει η πολιτική του αντιφυματικού εμβολιασμού σε μια χώρα, πρέπει απαραίτητα να διαθέτει αξιόπιστο εθνικό σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης και ελέγχου της νόσου. Επειδή η καταγραφή των κρουσμάτων είναι το πρώτο και σημαντικό βήμα για τον έλεγχο της φυματίωσης, παρακαλούμε όπως φροντίσετε για την δήλωση των κρουσμάτων της νόσου από τα Νοσοκομεία και τις άλλες υγειονομικές υπηρεσίες που υπάγονται στην αρμοδιότητά σας. Ειδικότερα, τα Γραφεία Κίνησης Ασθενών των Νοσοκομείων, πριν να χορηγήσουν το εξιτήριο σε ασθενή με διάγνωση «Φυματίωση», να ελέγχουν ότι έχει σταλεί προηγουμένως η Δήλωση του κρούσματος στο ΚΕΕΛΠΝΟ και στην Υγειονομική Υπηρεσία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
Είναι γνωστό στην υπηρεσία μας ότι αρκετές από τις Δ/νσεις Υγείας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων (Ν.Α.) είναι υποστελεχωμένες (ιατρικό, λοιπό υγειονομικό και άλλο προσωπικό). Για το λόγο αυτό παρακαλούνται οι Υγειονομικοί Σχηματισμοί (Νοσοκομεία, Κ. Υ., ΙΑΚ), όπως συνεργαστούν με τις Δ/νσεις Υγείας των Ν.Α. και συνδράμουν με ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό, προκειμένου να δημιουργηθούν τα εμβολιαστικά συνεργεία, ώστε να διενεργηθεί επιτυχώς ο αντιφυματικός εμβολιασμός.
δ) Γνωστοποίηση ΦΕΚ

Σας γνωστοποιούμε ότι, στο ΦΕΚ 2162/Β/31-12-2010 δημοσιεύθηκε η υπ΄ αριθμ. ΔΥΓ3γ / οικ. 161365/22-12-2010 Υπουργική απόφαση, περί υπαγωγής του φαρμακευτικού ιδιοσκευάσματος NIROLEX DAY COLD AND FLU HARD CAPSULES (caps με δραστική ουσία Paracetamol, Pseudoephedrine Hydrochloride και Pholcodine), στην Κατηγορία ΓΣ΄ του ν. 3459/2006 περί ναρκωτικών.
ΘΕΜΑ 5ον : ΟΓΑ
α) Ένταξη στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης φαρμάκων των ιδιωτών γιατρών συμβεβλημένων με τον ΟΓΑ οι οποίοι έχουν ενταχθεί στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (Σ.Η.Σ.) φαρμάκων του ΟΑΕΕ

Σας ενημερώνουμε ότι οι ιδιώτες γιατροί συμβεβλημένοι με τον ΟΓΑ, οι οποίοι έχουν ενταχθεί στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (Σ.Η.Σ.) φαρμάκων του ΟΑΕΕ, συνταγογραφούν ηλεκτρονικά και για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ με χρήση του Σ.Η.Σ.
Ο αριθμός των γιατρών αυτών ανέρχεται πανελλαδικά σε 2546.
Η ένταξη των υπολοίπων 7500 συμβεβλημένων γιατρών θα γίνει μετά την εγγραφή τους στο Σ.Η.Σ., η οποία θα πραγματοποιηθεί από 15 έως 31 Μαρτίου 2011.
Παρακαλούνται οι συμβεβλημένοι με τον ΟΓΑ φαρμακοποιοί να εκτελούν τις συνταγές αυτές, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο νόμο 3892/2010 «Ηλεκτρονική καταχώριση και εκτέλεση συνταγών»
Επισημαίνεται ότι δεν θα πρέπει να εκτελούνται συνταγές αν το βιβλιάριο υγείας του ασφαλισμένου αναφέρει άλλο ταμείο από αυτό της συνταγής.
β) Οδηγίες για κατάθεση λογαριασμών φαρμάκων ΟΓΑ και ηλεκτρονικής συνταγογράφησης

Όπως σας ενημερώσαμε οι ιδιώτες γιατροί συμβεβλημένοι με τον ΟΓΑ που έχουν ενταχθεί στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (Σ.Η.Σ.) φαρμάκων του ΟΑΕΕ συνταγογραφούν ηλεκτρονικά και για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ με χρήση του Σ.Η.Σ.
Συμπληρωματικά σας ενημερώνουμε, ότι οι φαρμακοποιοί οι οποίοι υποβάλλουν μηχανογραφημένες συγκεντρωτικές καταστάσεις συνταγών «ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΟΓΑ», μέσω του προγράμματος διαχείρισης συνταγών του φαρμακείου τους θα εξακολουθούν τη μέχρι τώρα διαδικασία, δηλαδή θα εκδίδεται μία ενιαία κατάσταση «ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΟΓΑ», στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται και οι χειρόγραφα και ηλεκτρονικά εκτελεσθείσες συνταγές, καταχωρημένες με αύξουσα συνεχή αρίθμηση, σύμφωνα με την ημερομηνία εκτέλεσης των συνταγών, όπως γινόταν μέχρι τώρα.
Το ίδιο ισχύει και για τους φαρμακοποιούς που υποβάλλουν χειρόγραφα συμπληρωμένη την συγκεντρωτική κατάσταση «ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΟΓΑ» (λευκό και πράσινο φύλλο).

γ) Διαβίβαση εγγράφων οδηγιών για την ενημέρωση των ελεγκτών ιατρών ΟΓΑ

Στα πλαίσια της συνεργασίας του ΟΓΑ με τους ελεγκτές ιατρούς που έχουν ορισθεί απεστάλη η ισχύουσα Νομοθεσία που διέπει τη συνταγογράφηση και τη χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΟΓΑ καθώς και τις διατάξεις που αφορούν τις υποχρεώσεις τους ως ελεγκτές γιατροί.
Συγκεκριμένα:
1. Τις παραγράφους 2 και 6 του άρθρου 32 του Ν. 3846/2010 σχετικά με τη θεώρηση των συνταγών αξίας άνω των 150€ και την συμπλήρωση της συνταγής σε όλα τα πεδία της, συμπεριλαμβανομένου του ΑΜΚΑ ιατρού και ασφαλισμένου.
2. Το Ν. 3457/2006 άρθρο 8 παρ. 4, στον οποίο αναφέρεται ότι τα φάρμακα συνταγογραφούνται μόνο για τις εγκεκριμένες ενδείξεις τους
3. Το Π.Δ. 121/2008 σχετικά με τις υποχρεώσεις συνταγογράφων ιατρών και ελεγκτών ιατρών.
4. Την παράγραφο 2 του άρθρου 12 του Ν. 3816/2010, σχετικά με την χορήγηση των φαρμάκων σοβαρών ασθενειών τόσο από τα φαρμακεία των Κρατικών Νοσοκομείων όσο και από τα Ιδιωτικά Φαρμακεία.
5. Την Κ.Υ.Α. Φ80000/οικ.22101/2493 στην οποία αναφέρονται τα ογδόντα εννέα (89) φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα σοβαρών ασθενειών, τα οποία χορηγούνται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα του άρθρου 12 παρ. 2 του Ν. 3816/2010.
6. Το ΦΕΚ με αριθμό 740/28-5-2010, στο οποίο δημοσιεύθηκε η Κ.Υ.Α. με αριθμ. ΔΥΓ3α/Γ.Π. 63696 σχετικά με τα ΜΗΣΥΦΑ. (Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα, τα οποία δεν αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία)
7. Το έγγραφο με αριθμ. πρωτ. 36184/8-6-2010 σχετικά με τα ποσοστά συμμετοχής των φαρμάκων.
8. Το έγγραφο με αριθμ. 41676/6-7-2010 με το οποίο υπενθυμίζονται οι διατάξεις του Π.Δ. 121/2008.
9. Το έγγραφο με αριθμ. πρωτ. 42000/15995/1456/20-6-2008 της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σχετικά με τα φάρμακα και τις ενδείξεις που δεν καλύπτει η κοινωνική ασφάλιση.
Για διευκόλυνση της εργασίας τους, τους απεστάλη επίσης γράφημα της συνταγής ΟΓΑ με επισημάνσεις για τα πεδία της συνταγής, τη συμπλήρωση των οποίων πρέπει να ελέγχουν.
Στην προσπάθεια της πολιτείας να ελέγξει τη δαπάνη της φαρμακευτικής περίθαλψης σε επίπεδα λογικά και αναγκαία για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και Εθνικής Οικονομίας, η συμβολή τους ως ελεγκτές ιατροί είναι ιδιαίτερα σημαντική.
ΘΕΜΑ 6ον : ΟΠΑΔ
α) Ενημέρωση σχετικά με τη χρήση ηλεκτρονικού συστήματος συνταγογράφησης φαρμάκων (http://www.e-syntagografisi.gr) από τους συμβεβλημένους ιατρούς του ΟΠΑΔ

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τη Δευτέρα 21/02/2011, οι συμβεβλημένοι ιατροί του ΟΠΑΔ που έχουν ενταχθεί στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων του ΟΑΕΕ (www.e-syntagografisi.gr και τηλ. Γραμμή εξυπηρέτησης – 11131), θα συνταγογραφούν φάρμακα για τους ασφαλισμένους και του ΟΠΑΔ με τη χρήση του ίδιου συστήματος.
Η ένταξη των υπολοίπων συμβεβλημένων ιατρών του ΟΠΑΔ θα πραγματοποιηθεί σε επόμενη φάση, για την οποία θα δημοσιευθεί σχετική ανακοίνωση.
β) Λάθη που παρατηρούνται κατά τον έλεγχο συνταγών

Κατά τον έλεγχο των φαρμακευτικών συνταγών τους τελευταίους μήνες από την Υπηρεσία, παρατηρούνται αρκετά λάθη κατά την εκτέλεση των συνταγών από τους φαρμακοποιούς, τα οποία πολλές φορές επιφέρουν καθυστερήσεις και μεγάλες περικοπές.
Συγκεκριμένα κατατίθενται
Συνταγές άνω των 150 € χωρίς την απαιτούμενη θεώρηση από τους ελεγκτές του ΟΠΑΔ
Συνταγές με φάρμακα υψηλού κόστους χωρίς ΄΄ΣΤΕΡΕΙΤΑΙ΄΄ για το χρονικό διάστημα που απαιτείται και χωρίς νοσοκομειακές γνωματεύσεις σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις
Συνταγές με φάρμακα υψηλού κόστους μαζί με τα υπόλοιπα φάρμακα
Συνταγές στις οποίες λείπουν κουπόνια, ο ΑΜΚΑ των ιατρών, τα στοιχεία των ασφαλισμένων κ.λ.π.
Παρακαλούμε για τον έλεγχο όλου του λογαριασμού πριν την κατάθεση του καθώς και για την ορθή εκτέλεση των συνταγών σας σύμφωνα με τους όρους της Συλλογικής Σύμβασης και με τις ισχύουσες φαρμακευτικές διατάξεις για τις οποίες μπορείτε να ενημερώνεστε από το Σύλλογο, το διαδίκτυο καθώς επίσης και από την Υπηρεσία.
ΘΕΜΑ 7ον : ΟΑΕΕ
α) Σχετικά με την εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Καταχώρισης και Εκτέλεσης ιατρικών συνταγών για τους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης

Όπως είναι γνωστό, με τις διατάξεις του ν. 3892/04-11-2010 καθιερώθηκε η ηλεκτρονική καταχώρηση και εκτέλεση ιατρικών συνταγών για όλους τους φορείς και Κλάδους Υγείας της Κοινωνικής Ασφάλισης.
Σύμφωνα με τη διάταξη της § 3 του άρθρου 7 του ανωτέρω Νόμου, οι ρυθμίσεις αυτού, ισχύουν για τους ιατρούς και φαρμακοποιούς που πρόκειται να συνάψουν ή έχουν ήδη συνάψει και εκτελούν συμβάσεις με τους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και μέχρι τη λήξη των συμβάσεων αυτών.
Κατόπιν των ανωτέρω και δεδομένου ότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση καθίσταται πλέον υποχρεωτική για τον ΟΑΕΕ από 18/10/2010, σας ενημερώνουμε ότι η εφαρμογή του νέου συστήματος συμπληρώνει υποχρεωτικά τους όρους της από 02/08/2009 Συλλογικής Σύμβασης Προμήθειας Φαρμάκων μεταξύ του ΟΑΕΕ και του Π.Φ.Σ. και επιβάλλει υποχρεωτικά τη τήρησή της για όλους τους φαρμακοποιούς – μέλη του Π.Φ.Σ. που συνεργάζονται με τον Οργανισμό.
Σε περίπτωση μη αποδοχής από οποιοδήποτε φαρμακείο του νέου συστήματος, ο ΟΑΕΕ υποχρεούται να καταγγείλει την μετ΄ αυτού συνεργασία, ενημερώνοντας σχετικά τον Π.Φ.Σ.

ΘΕΜΑ 8ον : ΕΟΦ
α) Διακοπή αποστολής εγγράφων της ΔΕΠΚΠ με ταχυδρομείο Οδηγίες για άμεση ενημέρωση μέσω της ιστοσελίδας του ΕΟΦ

Η ταχυδρομική αποστολή σε μεγάλο αριθμό αποδεκτών συνεχιζόταν μέχρι σήμερα, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι η πληροφόρηση φτάνει και σε εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες που δεν είχαν πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Η συνεχής επέκταση όμως του Internet και η αύξηση των χρηστών και εντός των δημοσίων υπηρεσιών, των νοσοκομείων κ.λ.π., έχει ήδη τροποποιήσει σημαντικά και βελτιώσει τις δυνατότητες επικοινωνίας.
Κατά συνέπεια εκτιμάται ότι ήρθε πλέον η ώρα της πλήρους μετάβασης στη χρήση της νέας τεχνολογίας και της διακοπής της αποστολής των εγγράφων αυτών, τόσο για λόγους ουσίας, ταχύτητας και αμεσότητας πληροφόρησης όσο και για περιβαλλοντικούς, για λόγους εξοικονόμησης χαρτιού αλλά και ανθρωπίνων πόρων που αναλίσκονται στην όλη διακίνηση, ιδιαίτερα μάλιστα σε μια περίοδο προσπάθειας περικοπής δαπανών. Σημειώνεται επιπλέον ότι αρκετοί από τους αποδέκτες των εγγράφων είχαν επανειλημμένα ζητήσει να διακοπεί η ταχυδρομική αποστολή, θεωρώντας ότι καλύπτονται από την ηλεκτρονική ενημέρωση.
Με την παρούσα Επιστολή, η Δ/νση ΕΠΚΠ του ΕΟΦ γνωρίζει σε όλους τους Αποδέκτες των εγγράφων της ότι διακόπτεται άμεσα η ταχυδρομική αποστολή όλων των ως άνω αποφάσεων.
Όλες οι ανωτέρω Αποφάσεις θα αναρτώνται αμέσως μετά την υπογραφή και έκδοσή τους στο πεδίο «ΑΝΑΚΛΗΣΕΙΣ» της ιστοσελίδας του ΕΟΦ www.eof.gr στην αντίστοιχη κατηγορία προϊόντων.
Σημειώνεται ότι στην Αρχική σελίδα του ΕΟΦ αναρτώνται και όλα τα εκδιδόμενα Δελτία Τύπου.
β) Δελτίο τύπου – 15/2/2011 - Μέτρα για την πρόληψη και αντιμετώπιση ελλείψεων φαρμάκων

Οι ελλείψεις φαρμάκων δημιουργούνται κυρίως λόγω της σημαντικής μείωσης των τιμών τους, όπως συνέβηκε στη χώρα μας κατά τη διάρκεια του 2010, γεγονός που αποτελεί ισχυρό κίνητρο για την εξαγωγή και πώληση φαρμάκων από φαρμακαποθήκες σε άλλες χώρες της Ε.Ε. με υψηλότερες τιμές (παράλληλες εξαγωγές), καθώς και για μειωμένη προμήθεια ή και απόσυρση ακόμα των φαρμάκων αυτών από τις φαρμακευτικές εταιρίες. Οι δραστηριότητες αυτές των
φαρμακαποθηκών και των εταιριών είναι νόμιμες εφόσον εξασφαλίζεται η επάρκεια
της ελληνικής αγοράς.
Επειδή κατά το τελευταίο 4μηνο παρουσιάστηκαν ελλείψεις στην αγορά σημαντικών φαρμάκων, ο Ε.Ο.Φ. προχώρησε στην απαγόρευση εξαγωγών 4 φαρμάκων και στην επιβολή χρηματικών ποινών σε 2 φαρμακευτικές εταιρίες. Πραγματοποίησε, επίσης, 3 συσκέψεις με τους εκπροσώπους των εταιριών, των φαρμακαποθηκών και των φαρμακείων για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Παρά τα μέτρα αυτά, οι ελλείψεις συνεχίστηκαν και κατά τον Ιανουάριο του 2011 ο Ε.Ο.Φ. συνέλεξε αναφορές των φαρμακευτικών συλλόγων και των τηλεφωνικών καταγγελιών και συνέταξε κατάλογο 61 φαρμάκων (118 μορφές) προς περαιτέρω διερεύνηση. Για τα προϊόντα αυτά εκλήθησαν κατά το τελευταίο 15ήμερο στον Ε.Ο.Φ. οι εκπρόσωποι των αντίστοιχων εταιριών και των φαρμακαποθηκών, προκειμένου να αξιολογηθεί το μέγεθος των ελλείψεων και να εντοπισθούν οι αιτίες τους για κάθε φάρμακο ξεχωριστά.
Από την αξιολόγηση των δεδομένων προέκυψε ότι το πρόβλημα των ελλείψεων που εγκυμονούν κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία και για την αποθεραπεία ασθενών εστιάζεται κυρίως σε 28 φάρμακα (69 μορφές), τα οποία εξάγονται σε μεγάλες ποσότητες στο εξωτερικό από 32 φαρμακαποθήκες (επί συνόλου 170). Για ορισμένα δε φάρμακα, οι εξαγωγές υπερβαίνουν το 80 % των συνολικών πωλήσεων για το 2010.
Για τους λόγους αυτούς ο ΕΟΦ αποφάσισε την άμεση εφαρμογή των εξής
μέτρων:

ΜΕΤΡΑ

1. Απαγορεύεται προσωρινά και μέχρι εξομάλυνσης της αγοράς η εξαγωγή 28
φαρμάκων (69 μορφών) που επισυνάπτονται.
2. Οι εταιρίες που προμηθεύουν τα φάρμακα αυτά και οι φαρμακαποθήκες
που τα διακινούν θα κληθούν να αναφέρουν τακτικά στον ΕΟΦ τα σχετικά
αποθέματα που διαθέτουν. Τα αποθέματα θα δημοσιοποιούνται στην
ιστοσελίδα του ΕΟΦ προς ενημέρωση των φαρμακοποιών.
3. Κατά τη διάρκεια της περιόδου ισχύος της απαγόρευσης, απαγορεύεται
κάθε αποθεματοποίηση των προϊόντων αυτών και επιβάλλεται η διάθεση
τους στους ασθενείς από όλους τους συμμετέχοντες στην διακίνησή τους
(εταιρίες, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία).
4. Από τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011 θα λειτουργεί η ειδική τηλεφωνική
γραμμή 1142 στην οποία οι φαρμακοποιοί και οι πολίτες θα μπορούν να
αναφέρουν τυχόν ελλείψεις φαρμάκων στον ΕΟΦ, από τις 8 το πρωϊ έως τις
8 το βράδυ, όλες τις ημέρες της εβδομάδας.
5. Από τον Απρίλιο του 2011, θα λειτουργήσει ειδική διαδικτυακή εφαρμογή
στον ΕΟΦ για την άμεση ηλεκτρονική υποβολή των ελλείψεων.
6. Οι εταιρίες και οι φαρμακαποθήκες θα υποβάλλουν στον ΕΟΦ τις πωλήσεις
τους ανά φάρμακο και ανά πελάτη, σε μηνιαία βάση, αρχής γενομένης από
τον Μάρτιο του 2011.
7. Στη βάση αυτής της καταγραφής θα υπολογιστούν το μερίδιο αγοράς κάθε
φαρμακαποθήκης για κάθε φάρμακο και θα δοθούν ανάλογες οδηγίες στις
εταιρίες για τον τρόπο διανομής τους.
8. Ο ΕΟΦ θα αναρτά στην ιστοσελίδα του κατάλογο με τα φάρμακα που
παρουσιάζουν ελλείψεις και πληροφορίες για πιθανά υποκατάστατά τους,
καθώς και τα τυχόν αποθέματα που υπάρχουν στις φαρμακαποθήκες.
9. Ο ΕΟΦ θα προχωρήσει ξανά στην επιβολή χρηματικών ποινών σε εταιρίες,
φαρμακαποθήκες και φαρμακεία που δεν διασφαλίζουν την επάρκεια της
αγοράς σύμφωνα με τον νόμο. Στο τελικό στάδιο της διερεύνησης βρίσκονται
4 εταιρίες, 30 φαρμακαποθήκες και δεκάδες φαρμακεία.
10. Ο ΕΟΦ θα προβεί σε ειδική ενημέρωση της ΕΕ (DG Sanco) για τις αποφάσεις
του, όπου θα παρουσιάζεται το σκεπτικό (προστασία της Δημόσιας Υγείας),
προκειμένου να υπάρξει, εάν αυτό είναι δυνατόν, ευρωπαϊκή υποστήριξη στην
αντιμετώπιση των ελλείψεων.
11. Ο ΕΟΦ θα διερευνήσει την παραπομπή των Φαρμακευτικών Εταιρειών στην
Επιτροπή Ανταγωνισμού για την επιβολή μεγαλυτέρων κυρώσεων για τις
ελλείψεις που θα εμφανιστούν εφεξής.
12. Ο ΕΟΦ θα συνεργαστεί με ΥΠΕΕ (πρώην ΣΔΟΕ) και με το Σώμα Επιθεωρητών
Υγείας για τον πληρέστερο έλεγχο των Φαρμακαποθηκών και των Εταιρειών.
13. Ο ΕΟΦ έχει ξεκινήσει την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος
ηλεκτρονικής καταγραφής της ταινίας γνησιότητας κάθε φαρμακευτικού
προϊόντος που διακινείται από τις εταιρίες και τις φαρμακαποθήκες, έτσι
ώστε σε συνδυασμό με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και ηλεκτρονική
παρακολούθηση της νοσοκομειακής φαρμακευτικής κατανάλωσης, να
υπάρχει σύντομα (εντός 6 μηνών) μία αξιόπιστη παρακολούθηση της
κατανάλωσης των φαρμάκων, του εντοπισμού των ελλείψεων, του ελέγχου
των παράλληλων εξαγωγών, καθώς και της καταπολέμησης της παράνομης
εμπορίας της ταινίας γνησιότητας και της παράνομης εμπορίας των
φαρμάκων.
γ) Καθορισμός κριτηρίων για την απόφαση έκτακτης εισαγωγής φαρμάκου

Τα κριτήρια που θα ακολουθούνται προκειμένου να λαμβάνεται απόφαση για την Έκτακτη Εισαγωγή Φαρμάκου σύμφωνα με το άρθρο 29 του Ν. 1316/1983 είναι τα εξής:

ΚΡΙΤΗΡΙΟ
ΑΠΑΙΤΗΣΗ

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΟ
Αναγκαιότητα να διατίθεται στους ασθενείς στην Ελλάδα ένα φαρμακευτικό προϊόν
(της συγκεκριμένης δραστικής, μορφής, περιεκτικότητας), εφόσον διαπιστώνεται
ότι, για οποιονδήποτε λόγο (διακοπής κυκλοφορίας, έλλειψης, μη ύπαρξης έγκρισης
άδειας κυκλοφορίας, μη ύπαρξης ομοίων ή αναλόγων προϊόντων στην αγορά,
προσωρινών ή μόνιμων ανωμαλιών στην παραγωγή, διακίνηση και διάθεση) τούτο
δεν διατίθεται στους ασθενείς. Το προϊόν είναι μοναδικό και η απουσία του
αποτελεί θεραπευτικό κενό, με συναφή κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
Η διαπίστωση «απουσίας» του προϊόντος διαπιστώνεται με πολλούς τρόπους, από
υγειονομικούς, νοσοκομεία, πολυάριθμες ατομικές ή/και νοσοκομειακές
παραγγελίες από κρατικά νοσοκομεία με αποφάσεις αρμοδίων επιτροπών κλπ).

ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ
Αξιόπιστη πηγή παροχής του ζητουμένου προϊόντος (φαρμακευτική εταιρεία ή
φαρμακαποθήκη εντός ή εκτός ΕΕ)

ΚΟΣΤΟΣ
Χαμηλό κόστος αγοράς για τη συγκεκριμένη ποσότητα, κατόπιν επαρκούς
διερεύνησης

ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ
Έγκαιρη χρονικά εισαγωγή για τη διάθεση του προϊόντος στην ελληνική αγορά

ΚΑΛΥΨΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑΣ
Δυνατότητα κάλυψης της απαιτούμενης ποσότητας



Σε κάθε περίπτωση, αξιολογείται όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά, η ανάγκη κάλυψης της δημόσιας υγείας.

Τα ανωτέρω κριτήρια συνεκτιμώνται και γίνεται εισήγηση από το Τμήμα ΠΑΚΑΕΠ για την έκτακτη εισαγωγή. Η ανάθεση της έκτακτης εισαγωγής στο ΙΦΕΤ ή σε άλλη εταιρεία επίσης αποφασίζεται με βάση τα ανωτέρω κριτήρια.

δ) Προσωρινή απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών

Ως έκτακτο μέτρο προστασίας της Δημόσιας Υγείας, την προσωρινή απαγόρευση των Παράλληλων Εξαγωγών και της Ενδοκοινοτικής Διακίνησης των κατωτέρω αναφερομένων φαρμακευτικών προϊόντων που παρουσιάζουν, σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται στον ΕΟΦ, σημαντικές ελλείψεις, ώστε να εξασφαλιστεί η επάρκεια κάλυψης των αναγκών των ασθενών στην Ελλάδα.

1. ARIMIDEX της ASTRA – ZENECA
2. FASLODEX της ASTRA – ZENECA
3. SEROQUEL της ASTRA – ZENECA
4. ADALAT της BAYER
5. MINAPREXIN της BOEHRINGER INGELHEIM
6. ABILIFY της OTSUKA UK (BRISTOL MAYER SQUIBB)
7. BARACLUDE της BRISTOL MAYER SQUIBB
8. NARAMIG της GLAXOSMITHKLINE
9. SERETIDE της GLAXOSMITHKLINE
10. SYMBALTA της ELI LILLY
11. XERISTAR της ELI LILLY
12. YENTREVE της ELI LILLY
13. ZYPREXA της ELI LILLY
14. ZYPREXA VELOTAB της ELI LILLY
15. EXELON της NOVARTIS
16. FEMARA της NOVARTIS
17. SANDIMMUN NEORAL της NOVARTIS
18. TEGRETOL της NOVARTIS
19. ARICEPT της PFIZER
20. AROMASIN της PFIZER
21. EPANUTIN της PFIZER
22. INSPRA της PFIZER
23. LYRICA της PFIZER
24. CELLCEPT της ROCHE
25. LANTUS της SANOFI - AVENTIS
26. PREGNYL της SCHERING PLOUGH


Η παρούσα απόφαση εφαρμόζεται άμεσα. Κατά τη διάρκεια της περιόδου ισχύος της απαγόρευσης, απαγορεύεται κάθε αποθεματοποίηση των προϊόντων αυτών και επιβάλλεται η διάθεση στους ασθενείς στην εγχώρια αγορά, από όλους τους συμμετέχοντες στη διακίνηση (Κάτοχοι Άδειας Κυκλοφορίας, Φαρμακαποθήκες, Φαρμακεία), σύμφωνα με τη ζήτηση και τη συνταγογράφησή τους.

Θεωρούμε σκόπιμο να υπενθυμίσουμε ότι η εξαγωγική δραστηριότητα των ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ, είτε αυτόνομα, είτε μέσω ενδιάμεσων (Brokers, Φαρμακεμπόρων κλπ), απαγορεύεται σύμφωνα με τη φαρμακευτική νομοθεσία και θα γίνουν ειδικοί προς τούτο έλεγχοι στο επόμενο διάστημα για τη συμμόρφωση στις διατάξεις.

Οι εταιρείες, Κάτοχοι της Άδειας Κυκλοφορίας των προϊόντων αυτών, είναι πλέον απόλυτα υπεύθυνοι για την πλήρη κάλυψη των αναγκών της Δημόσιας Υγείας, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Ο ΕΟΦ επιτηρεί την τήρηση των υποχρεώσεων επάρκειας όλων των προϊόντων και ιδιαίτερα των ανωτέρω που εμφανίζουν ελλείψεις την τελευταία περίοδο.

Η μη επαρκής κάλυψη των αναγκών των ασθενών, επισύρει την επιβολή των κυρώσεων που
προβλέπονται στο άρθρο 19 του Ν. Δ. 96/73 όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 33 του Ν. 1316/1983 και στο άρθρο 152, παράγραφο 2 της ΚΥΑ ΔΥΓ3(α)/83657 (ΦΕΚ 59 Β/24-1-2006) και συγκεκριμένα επιβάλλονται πρόστιμα μέχρι 44.000 €.
Η παρούσα Απόφαση Απαγόρευσης είναι προσωρινή και ισχύει μέχρι να ανακληθεί ή τροποποιηθεί με νεώτερη Απόφαση του ΕΟΦ.
ε) Σύστημα τηλεφωνικής αναφοράς ελλείψεων στον ΕΟΦ

Στα πλαίσια της έγκαιρης διάγνωσης των ελλείψεων φαρμακευτικών προϊόντων, προκειμένου να ληφθούν μέτρα για την αποκατάστασή τους και δεδομένης της πολυπλοκότητας της αγοράς του φαρμάκου στην Ελλάδα, ο ΕΟΦ αποφάσισε την προσωρινή καθιέρωση ενός συστήματος τηλεφωνικής αναφοράς ελλείψεων, από τα φαρμακεία, για διάστημα 2 μηνών, μέχρι τη λειτουργία ηλεκτρονικού συστήματος αναφορών.
Οι βασικές αρχές του συστήματος είναι:
1. Στον ΕΟΦ θα λειτουργεί από τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011, 4ψήφια τηλεφωνική γραμμή 1142, από τις 08:00 έως τις 20:00, όλες τις ημέρες της εβδομάδας.
2. Το φαρμακείο μπορεί να αναφέρει την έλλειψη μόνο μετά από άκαρπη αναζήτηση 5 ημερών, δηλώνοντας:
Α) ΟΝΟΜΑ, ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ, ΠΕΡΙΟΧΗ, ΤΗΛΕΦΩΝΟ φαρμακείου
Β) Όνομα φαρμάκου, μορφή, περιεκτικότητα
Γ) Από πόσες και ποιες φαρμακαποθήκες ζητήθηκε και δεν υπήρχε το φάρμακο, καθώς και εάν ζητήθηκε από την εταιρεία που το διακινεί.
ΘΕΜΑ 9ον : ΚΕΕΛΠΝΟ
Δελτίο Τύπου

Το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της εποχικής γρίπης, τονίζει πως η χορήγηση αντι-ιικών φαρμάκων σε  ασθενείς όπου υπάρχουν οι κατάλληλες ενδείξεις πρέπει να ξεκινά το ταχύτερο δυνατόν.
Ανακοινώνει ότι από τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011 τα φαρμακεία όλης της χώρας, που δεν διαθέτουν ικανό απόθεμα αντι-ιικών φαρμάκων, δύνανται να παραλαμβάνουν από τα φαρμακεία των Νοσοκομείων με απλό πρωτόκολλο παραλαβής την απαραίτητη ποσότητα αντι-ιικών φαρμάκων προς δωρεάν διάθεση, τηρώντας απλό αρχείο των αντιστοίχων ιατρικών συνταγών.
Υπενθυμίζει ότι για τους ασθενείς που πληρούν τις ενδείξεις θεραπείας, η χορήγηση αντι-ιικών φαρμάκων πραγματοποιείται δωρεάν από τα Φαρμακεία των Δημοσίων Νοσοκομείων και τα Κέντρα Υγείας με απλή ιατρική συνταγή.

ΘΕΜΑ 10ον : ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Διευκρινίσεις σε σχέση με το συντελεστή ΦΠΑ σε πιστωτικά τιμολόγια λόγω κύκλου εργασιών

Με την εγκύκλιο ΠΟΛ 1003/03-01-2011, η οποία εκδόθηκε για να παρασχεθούν οδηγίες λόγω της από 01-01-2011 αύξησης των συντελεστών Φ.Π.Α. (ν. 3899/2010), διευκρινίζεται ότι στα φορολογικά στοιχεία που εκδίδονται από την ημερομηνία αυτή και μετά, ο Φ.Π.Α. υπολογίζεται με τους νέους συντελεστές.
Ειδικά όμως για τα πιστωτικά τιμολόγια που εκδίδονται λόγω εκπτώσεων επί κύκλου εργασιών (εκπτώσεις τζίρου – ΠΟΛ 1212/22-07-1996) επισημαίνεται ότι, για την περίπτωση που αυτές αφορούν σε πωλήσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν τόσο πριν όσο και μετά από οποιαδήποτε μεταβολή συντελεστών (αύξηση ή μείωση), μπορούν να εκδίδονται πιστωτικά τιμολόγια με περισσότερους του ενός συντελεστές Φ.Π.Α. Οι συντελεστές αυτοί θα εφαρμόζονται επί των εκπτώσεων που παρέχονται σε πελάτες για πραγματοποιηθείσες αγορές, φορολογηθείσες με τους συντελεστές αυτούς (π.χ. 01.01.2010 – 14.03.2010 συντελεστής 19%, 15.03.2010 – 30.06.2010 συντελεστής 21% και 01.07.2010 – 31.12.2010 συντελεστής 23%). Εναλλακτικά, μπορούν να εκδίδονται και περισσότερα του ενός πιστωτικά τιμολόγια για κάθε αντισυμβαλλόμενο, δηλαδή ένα για κάθε συντελεστή Φ.Π.Α., έτσι ώστε σε κάθε ένα από αυτά να εφαρμόζονται οι συντελεστές με τους οποίους πράγματι φορολογήθηκαν οι πραγματοποιηθείσες πωλήσεις, οι οποίες αποτελούν τη βάση υπολογισμού των εν λόγω εκπτώσεων.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι τα πιστωτικά τιμολόγια λόγω κύκλου εργασιών, δεδομένου ότι απευθύνονται σε υποκείμενους στο φόρο κατά κανόνα με δικαίωμα έκπτωσης, μπορούν να εκδίδονται είτε με τη χρήση των συντελεστών με τους οποίους φορολογήθηκαν οι πραγματοποιηθείσες πωλήσεις, χωρίς να ασκείται επίδραση στο αποτέλεσμα για το Δημόσιο.

ΘΕΜΑ 11ον : ΤΑ.Π.Ι.Τ.
Ενημέρωση σχετικά με τη χορήγηση εφάπαξ βοηθήματος από το Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑ.Π.Ι.Τ.)

Το Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑ.Π.Ι.Τ.) δημιουργήθηκε με το Ν. 3655/2008 (συγχωνεύσεις Ταμείων). Στο ΤΑ.Π.Ι.Τ. εντάχθηκαν, με πλήρη οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια, οι κάτωθι προνοιακοί Τομείς που σκοπό έχουν την καταβολή εφάπαξ βοηθήματος στους ασφαλισμένους τους και στα μέλη της οικογένειάς τους κατά τα προβλεπόμενα από τις καταστατικές τους διατάξεις:
ΤΑΠΕΜ (Ταμείο Πρόνοιας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου)
ΤΑΠΠΕΛ (Ταμείο Πρόνοιας Προσωπικού Εταιρειών Λιπασμάτων)
ΤΕΑΠΕΤ (Κλάδος Πρόνοιας του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Εταιρειών Τσιμέντων)
ΤΑΠΕΑΠΙ (Κλάδος Πρόνοιας του Ταμείου Πρόνοιας και Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ιπποδρομιών)
ΤΕΑΥΕΚ ( Κλάδος Πρόνοιας του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων)
ΤΕΑΥΦΕ (Κλάδος Πρόνοιας του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών)
ΤΑΞΥ (Κλάδος Πρόνοιας του Ταμείου Ασφάλισης Ξενοδοχοϋπαλλήλων)
ΤΑΠΕΛ (Κλάδος Πρόνοιας των Λιμενεργατών του Ταμείου Πρόνοιας Εργαζομένων στα Λιμάνια)
ΤΑΠΕΛ (Κλάδος Πρόνοιας Υπαλλήλων ΟΛΠ του Ταμείου Πρόνοιας Εργαζομένων στα Λιμάνια)
ΤΠΠΟΕΘ ( Κλάδος Πρόνοιας του Ταμείου Πρόνοιας Προσωπικού Οργανισμού Εθνικού Θεάτρου)
ΤΠΠΟΥΘ (Ταμείο Πρόνοιας Προσωπικού Οργανισμού Υδρεύσεως Θεσσαλονίκης)
ΤΠΠΟΛΘ (Ταμείο Πρόνοιας Προσωπικού Οργανισμού Λιμένος Θεσ/κης).

Επομένως οι ασφαλισμένοι σε αυτούς τους Τομείς – εργασιακούς κλάδους δικαιούνται εφάπαξ αποζημίωση.
Επισημαίνουμε ότι με το άρθρο 40, παρ 1 και 2 του Ν.3863/2010 «Νέο Ασφαλιστικό Σύστημα και Συναφείς Διατάξεις» θεσπίζονται τα εξής: «1. Από 1.1.2011 η καταβολή των συντάξεων του συνόλου των παροχών, των αποδοχών των υπαλλήλων και των λοιπών πληρωμών των Ασφαλιστικών Φορέων διενεργείται υποχρεωτικά με πίστωση λογαριασμών πληρωμών Τράπεζας ή ΕΛΤΑ, με δικαίωμα επιλογής από τον δικαιούχο. Επίσης, από 1.1.2011 η είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών διενεργείται υποχρεωτικά μέσω τραπεζικού συστήματος ή ΕΛΤΑ. 2.  Από 1.7.2011 οι αποδοχές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα κατατίθενται από τους εργοδότες ταυτόχρονα και συνολικά με τις ασφαλιστικές εισφορές και το φόρο μισθωτών υπηρεσιών σε τράπεζα και μεταφέρονται και αποδίδονται από αυτή στους λογαριασμούς των δικαιούχων μισθωτών, στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και το Δημόσιο, αντίστοιχα. Για το σκοπό αυτόν κάθε υπόχρεη επιχείρηση υπογράφει σχετική σύμβαση με τράπεζα που επιλέγει.»   
Παρακαλούμε όπως συμβάλλετε στην ενημέρωση των εργοδοτών –ασφαλισμένων στους ανωτέρω τομείς , μέσω της ανάρτησης της ανακοίνωσής μας στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα που διαθέτετε.
Περισσότερες πληροφορίες μπορεί να αντλήσει κάθε ενδιαφερόμενος, είτε πρόκειται για επιχείρηση-εργοδότη, είτε για εργαζόμενο, από την ιστοσελίδα www.tapit.gr  και από το «Κέντρο Εξυπηρέτησης Ασφαλισμένων ΤΑ.Π.Ι.Τ. (Κ.Ε.Α.)», στο ισόγειο του κτιρίου του ΤΑ.Π.Ι.Τ., Ακαδημίας 58.




Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΜΠΑΡΤΖΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ ΕΛΕΝΑ